LM Erik Lorentzen
LM 1961, Møllegade, luftfotografi. Før udvidelsen på Drosselvej. Nabo til Lunderskov Andelsmejeri. Erik Lorentzen o. 1970, Lokalarkivet.
|
Oplysninger fra Erik Lorentzen, Ejnar Lorentzens søn
Vedr. dine spørgsmål:
Selve opstartsfasen i 1940 kender jeg af gode grunde ikke rigtig noget til, og det første jeg rigtig kan huske er opførelsen af værkstedsbygningen på Møllegade.
Far og Åge havde altid betragtet sig som ligemænd, dog var det far som stod i papirerne som den reelle ejer. Den side af sagen interesserede nemlig overhovedet ikke Åge.
Til dit sidste spørgsmål omkring fars salg af hans 50% af aktiekapitalen i LM Glasfiber, er egentlig godt nok belyst, selv om det ikke er sandheden.
...
...
LM Camping, en læretid 1966-69
Karen Schelde Larsen om LM Camping – min læretid m.v. 1966-69
Det er ikke et omstillingsbord fra LM Camping, men bekræftet som
et tilsvarende af en tidligere kollega til Karen Schelde Larsen, Jona Tander,
som iflg. Karen Schelde Larsen "var på virksomheden 26 eller 29 år ...
(og) at hun har arbejdet med det gamle omstillingsbord."
|
Ostegrosserer Peter Michaelsen, Lunderskov
Jyllandsposten 15. maj 1916. Annonceteksten angiver bopæl i Flensburg, men med adresse og telefon i Lunderskov også. Klaverer tilbydes til 610-798 kr. Flygler tilbydes til 876-1220 kr. Der annonceres i forskellige landsdækkende dagblade indtil august 1916. |
Med afslutningen af 1. verdenskrig blev Peter Michaelsen aktiv i FLENSBORGBEVÆGELSEN, som ønskede Flensborg og Mellemslesvig tilbage til Danmark. Han blev medlem af hovedbestyrelsen.
Den tabte krig i 1864 havde trukket grænsen mellem Tyskland og Danmark ved Kongeåen. Danmark tabte her hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Danmark blev som resultat heraf en homogen, dansktalende småstat. Men der var dansktalende syd for grænsen.
Efter Tysklands nederlag i 1. v. krig skulle grænserne justeres, efter nationalitetsprincippet. Dette blev indarbejdet i Versailles-fredens principper og krævedes først og fremmest af USA’s præsident W. Wilson i form af princippet om ”den nationale selvbestemmelsesret”.
Der blev fremsat rabiate og nationalistiske (historisk begrundede) krav om Danmark til Ejderen, repræsenteret ved DANNEVIRKEBEVÆGELSEN, d.v.s. alle 3 zoner til Danmark uanset afstemningsresultat. GRÆNSEFORENINGEN stiftedes i 1920 efter folkeafstemningen om den dansk-tyske grænse, som kun gav dansk flertal i zone 1, d.v.s. etablering af den nuværende grænse.
|
Fra 1920 var P. Michaelsen aktiv i den lokale afdeling af Sønderjysk Forening, det senere Grænseforeningen, hvor der i bestyrelsen og blandt medlemmer var aktive fortalere for Danmark til Ejderen og Dannevirke. Peter Michaelsen blev hurtigt et markant medlem af bestyrelsen.
I starten, indtil den nazistiske magtovertagelse i Tyskland i 1933, var han skeptisk i forhold til den rabiate Ejder-linje i Grænseforeningen, men herefter blev han, stærkest markeret ved nogle skolesager i grænseområdet, overbevist tilhænger af Ejder-linjen.
Engagementet i den danske grænseproblematik forstås måske bedst ved at se på kortet over afstemningszoner efter 1. verdenskrig i det gamle danske område Slesvig og syd herfor Hosten og Lauenborg. Da afstemningsresultatet i 1920 ”kun” gav zone 1 til Danmark, zone 2 med Flensborg var og forblev tysk, blev det en strategi, også for tidligere mere moderate tilhængere af FLENSBORGBEVÆGELSEN, at arbejde for en international (ikke-tysk) kontrol af området.
Danmarks statsminister 1945-47, venstremanden Knud Kristensen faldt for et radikalt mistillidsvotum i 1947, fordi han i modsætning til Danmarks officielle politik udtrykte ”privat sympati” for denne tanke. Peter Michaelsen tilhørte mere eller mindre udtalt den ”Dannevirke-kritiske” del af Grænseforeningen. I øvrigt sammen med den markante historiker Vilhelm la Cour. Men også sammen med denne foretog han en diametral vending i forhold til Ejder politikken fra 1933 ved nazisternes magtovertagelse i Tyskland. Vilhelm la Cour kom her endelig ind i Grænseforeningens hovedbestyrelse, Michaelsen blev næstformand. For Peter Michaelsen var forløbet formentlig, at da Grænseforeningen i 1930 og 1934 skulle tage stilling til skolespørgsmålene i henholdsvis Slesvig by og Tønning, var han mest stemt for en blød start i lejede lokaler i stedet for at bygge nyt. I Dannevirkemændenes øjne var en sådan vaklende indstilling kættersk. Men med Hitlers magtovertagelse og fra 1934 var Michaelsen klart Ejdermand, hvilket formentlig gjorde ham til næstformand i hovedbestyrelsen.
Det kan således ikke udelukkes, at Peter Michaelsen, ostegrosserer i Lunderskov har været medvirkende til at få Danmarks daværende statsminister, Knud Kristensen til at fastholde det politisk sprængfarlige standpunkt ”privat” at sympatisere med tanken om en særlig status til Flensborg og Mellemslesvig, som Knud Kristensen allerede fra en grundlovstale i 1946 havde givet udtryk for. Iflg. sønnen, Peter Meyer Michaelsen var Knud Kristensen juli 1947 under en tale på Skamlingsbanken på besøg hos Peter Michaelsen, der var ”med i Skamlingsbankeselskabet”. Under alle omstændigheder blev Knud Kristensen fældet af et mistillidsvotum 4. okt. 1947, som banede vej for en socialdemokratisk Hedtoft regering, hvor Knud Kristensens meget ”Flensborg-kritiske” udenrigsminister, Gustav Rasmussen fortsatte som udenrigsminister. Hvortil Knud Kristensens bramfri, vestjyske kommentar skulle have været: "a sæjer walbekom".
Ud over politisk indflydelse på landspolitisk niveau i grænsespørgsmålet var Peter Michaelsen også i to omgange medlem af sognerådet i Skanderup Sogn. Herfra kan refereres fra det af sønnen, Peter M. Michaelsen anførte i hans kortfattede beretning til Lunderskov og Omegns Lokalarkiv om faderen[1]:
”I må hellere få beretningen om min Fars indtræden i Sognerådet, som han var medlem af i 2 perioder. Da han første gang blev valgt og var til det konstituerende møde, der som de andre møder afholdtes på ”Fattiggården” i Skanderup, indledte sognerådsformanden, Johan Nielsen, Indremissionsk. ”Jeg vil gerne byde velkommen til de nye medlemmer, undtagen Michaelsen” (han var valgmenighedsmand). - Nå, det overlevede han, og jeg forstod, at der udviklede sig et godt og venskabeligt samarbejde, idet missionen fandt ud af, at Far – udover at have mange kontakter – kunne bidrage til at løse mange af sognets problemer.
Der er en historie om, at Far ved et sognerådsmøde fortalte, at han den foregående nat i en drøm havde drømt, at Johan Nielsen var død og var på vej op i himlen ad en lang stige. På stigen skulle han sætte kryds for hver synd, han havde begået. Pludselig blev der tumult, idet sognerådsformanden var på vej nedad igen, fordi han skulle bruge mere kridt.”
Den her omtalte sognerådsformand var ejeren af Grønvanggaard i Skanderup. Han var sognerådsformand 1919-23, som så må have været Michaelsens første periode i sognerådet. Historien illustrerer et sogneråd, hvor der var et enkelt medlems flertal for Indre Mission. Og desuden en situation, der formentlig hyppigt har udspillet sig i det indremissionsk dominerede sogneråd. Konflikternes rod var først og fremmest af religiøs og kulturel art.
Den indremissionske sognerådsformand Johan Nielsen og hans efterfølger, den ligeledes indremissionske Knud Knudsen fra Gelballe, kunne være uenig om mindre betydningsfulde spørgsmål som økonomi og strukturelle ting som f. eks. vejføring.
Men i religiøse og skolepolitiske spørgsmål (ansættelse af indremissionske lærere) var de helt enige.
Ud fra det noget spinkle materiale kan det med rimelig sikkerhed konkluderes, at ostegrosserer Peter Michaelsen har været privat bosiddende i Flensborg fra 1910, hvor han giftede sig med Margrethe Meyer. Velsagtens bosiddende i Lunderskov, Vestergade 9, Duborg siden 1920, muligvis allerede forretningsmæssigt beskæftiget i Lunderskov fra 1916, Peter Michaelsen optræder i Skanderup Sogns folketællingsmateriale fra 1921.
Han kommer fra egnen, idet faderen, A. Michaelsen var dyrlæge i Gesten.
Ved 1921 folketællingen tituleredes han købmand, fra 1925 grosserer. Peter Michaelsens osteforretning må således formodes at være startet mellem 1921 og 1925.
Jernbanegade 2, Peter Michaelsens ostelager. Foto fra 1989 iflg. lokalarkivet. |
Det har ikke været muligt at finde materiale om grossistvirksomheden produktionsmæssige side. På et foto, som lokalarkivet daterer til 1920, er det 3 personer excl. Michaelsen beskæftiget i et ostelager, som må formodes at være Jernbanegade 2, som også er den adresse lokalarkivet angiver.
Forretningen har været omfattende nok til at sønnen Johan Michaelsen ved faderens død i 1953 har videreført forretningen. Den har jo under alle omstændigheder været fint beliggende mellem de to mejerier, Skanderup og Lunderskov, og lige op ad jernbanestationen i Lunderskov. Også selv om der var tale om et søndagshvilende og et mejeri, der arbejdede alle ugens 7 dage.
P. Michaelsens ostelager, Jernbanegade 2. Iflg. lokalarkivet foto fra 1920. |
Iflg. Johan Michaelsens søn, Johan Michaelsen, afhændede faderen firmaet en gang i begyndelsen af 1990’erne. Firmaet er for længst ophørt som grossistvirksomhed i ost. De tilbageblevne bygninger ser aktuelt ikke ud til at være i brug. Det nationale engagement i Grænseforeningen må vel formodes at være motiveret ved ægteskabet med Margrethe Meyer fra Flensborg. Der er dog intet i sognets øvrige aktiviteter, der tyder på, at Peter Michaelsen som valgmenigheds- eller som Grænseforenings mand har øvet en særskilt indflydelse på sognets politiske og kulturelle liv. Som beskrevet tilhørte Peter Michaelsen politisk det ikke-indremissionske mindretal, men der er intet i det foreliggende materiale, også fra den offentlige debat, der tyder på særskilte aktiviteter her. Selv er Peter Michaelsen begravet på Gesten Kirkegård, sønnen Johan Michaelsen på Skanderup Valgmenigheds Kirkegård. Der har vel været så meget af den lokale modsætning til Indre Mission, at det ville være utænkeligt med en gravplads på Skanderup Kirkegård? Man kan måske sige, at Peter Michaelsen har været et rimeligt typisk eksempel på en grundtvigianer, et medlem af valgmenigheden i det religiøst splittede sogn. Erhvervsmæssig og økonomisk succes (formentlig) gav ingen pardon hos Indre Mission, når det kom til kulturelle og politiske spørgsmål. Her var religionen i Peter Michaelsens tid stadig fuldt dominerende.
Foto af Peter Michaelsen 1920-30. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. |
Grænsesten som historiske monumenter med Anlægget i Lunderskov som eksempel på det flygtige og tilfældige.
- Den ældste og mest omfattende markering af Danmark til Ejderen findes på Rendsborg, Ejderen, hvor Danmark til Ejderen proklameres.
- På Koldinghus er der en grænsesten fra Frederik d. 6.'s tid, fra begyndelsen af 1800-tallet, som markerer grænsen mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig.
- Den tabte krig til Prøjsen, 1864 og Kongeå grænsen medførte 128 trægrænsepæle, der blev afløst af et formentligt tilsvarende antal grænsesten.
Iflg. Viborg-Stiftstidende 13. maj 1919, hvor den tyske krigsmaskine er blevet slået i 1. verdenskrig, skulle denne indskrift i en grænsesten, indmuret i Rendsborg fæstningens søndre port på latin have forkyndt: "Ejderen er Romerrigets Grænse." |
Grænsestenen i Lunderskov set fra den danske inskriptionsside. Grænseforeningen. |
Hvidkildes arv fra Poul Hansen som fiskeeksportør er de tidligere fiskedamme i parken til Hvidkilde. Desuden Hellas, som Poul Hansen lod opføre til datteren. I forlængelse af parken til Hvidkilde blev området til grænsesten nr. 117 etableret som Anlægget i Lunderskov, i et område fra Drabæks Mølle, på den anden side af Møllegade i forhold til Hvidkilde.
|
|
Lokalarkivets oplysning, at "Michaelsen ... var formand for den lokale grænseforening" er ikke korrekt, han var formand for Lunderskov Borgerforening, der fik grænsestenen tilbudt. At den skulle være "honorar for et foredrag" forekommer misvisende i forhold til den her fremlagte, samtidige dokumentation. Der er forgæves søgt bekræftende dokumentation. Teksten er efterfølgende blevet rettet af arkivet, men bibeholdes her for sammenhængens skyld. |
|
Det hedder i Silkeborg Avis 19. januar 1922 om "De gamle Grænsesten", som efter nederlaget til Prøjsen i 1864 blev opstillet ved den nye grænse ved Kongeåen:
"Efter Indenrigsministeriets Anmodning har Amtmanden over Haderslev Amt ladet samtlige Grænsesten opgrave ved den gamle Grænse fra 1864 ... og tage i Forvaring for at bevare dem fra Ødelæggelse. Der er saaledes indsamlet ca. 90 Sten (128 iflg. Grænseforeningen m.fl. oplysninger), som Ministeriet mener bør fordeles og anbringes på passende Steder i de fire sønderjydske Amter og de to tidligere danske Grænseamter, Vejle og Ribe Amter, og Ministeriet bemærker ..., at det finder det rettest, at Stenene ikke tildeles private, men anbringes i Museer, ved Mindesmærker, i offentlige Anlæg, ved Forsamlingshuse og lignende Steder."
Iflg. Jyllandsposten skulle "15 sten til fordeling" i Ribe Amt.
Iflg. Aarhuus Stifts-Tidende 22. november 1922 skulle "af de gamle Grænsesten ... tilstilles Vejle Amt ... paa Skamlingsbanken, ved ... Niels Kjeldsen Monumentet ... ved Monumenter for Rytterfægtninger ..."
|
Fiskeeksportør Poul Hansen lod i 1913 det synlige symbol for sin erhvervsmæssige succes, Hvidkilde opføre.
Det fremgår af forskellige annonceringer i Kolding Folkeblad, at Poul Hansen som formand for Borgerforeningen i Lunderskov blev afløst af P. Michaelsen i 1922. Det fremgår yderligere af annoncering for samme forening i Kolding Folkeblad 24. marts 1924, at Poul Hansen, Hvidkilde og Peter Michaelsen i samme forening sad i bestyrelse med mejeribestyrer Nielsen, Skanderup Mejeri, Møller Nielsen, Drabæks Mølle. Og at den samme kreds i 1922 bekæmpede et forslag om at fratage spiritusbevillingen fra Jernbanerestaurationen i Lunderskov, Kolding Folkeblad 10. maj 1922.
|
- Grænsestenene nr. 17, 20, 25, 39, 40, 44, 50, 51, 52, 53. Placeret i forbindelse med genforeningsstenen i Gram.
- Sten nr. 17, 20, 25, 39, 40, 44, 50-53.
- Råhede sluse, sten nr. 1. Vester Vedsted, Ribe, sten nr. 2. Plougstrup Krat, sten nr. 3. Glostrup, sten nr. 4, købt privat 1920. Alternative placeringer.
- Sten nr. 1-4.
- Alslev, sten nr. 5, privat, købt, graveret 1921. Varde Museum, sten nr. 6. Ændret med indhugget genforeningsbudskab, Folkehjemmet, Aabenraa,
5 grænsesten, sten nr. 7, 7c, 9, 76, 119. 7c er både en dansk og tysk sten, Rømø og Aabenraa.
- Sten 5-7, 7c, 9, 76, 119.
- Genforeningsstenen i Gram, omgivet af 4 grænsesten nr. 22 og 28 - 30 og 31. To af dem har oprindeligt stået i Obbekær og Gelsbro.
- Sten 22, 28, 30, 31.
- Dæmningen over Augustenborg Fjord/Lillehav, grænsesten nr. 23.
- Ribe, i "nærheden af sten nr. 7c", sten nr. 8. 7c lå i henholdsvis Aabenraa og Rømø!
- Sten nr. 1.
- Sten nr. 2.
- Sten nr. 3.
- Sten nr. 4.
- Sten nr. 5.
- Sten nr. 6.
- Sten nr. 7.
- Sten nr. 8.
- Sten nr. 9.
- Sten nr. 10. Hævdes at ligge på lager i Ribe.
- Sten nr. 11, Ribe Kunstmuseum.
- Sten nr. 12 er helt forsvundet. Skulle have stået ved Roager.
- Sten nr. 13 er søgt i Grænseforeningens oplysninger uden resultat. Nordborg Lokalhistoriske Arkiv har den placeret i Pøl.
- Sten nr. 14. Lintrup Kirkegård, mindesten.
- Sten nr. 15.
- Sten nr. 16 og 18 er placeret Frederikshøj, Christiansfeld som markering til en genforeningssten.
- Sten nr. 17.
- Sten nr. 19, muligvis oprindelig placering ved Vamdrup, frimærke.
- Sten nr. 20. Ved Genforeningsstenen på Gram Slotskro. Der er 10 gamle grænsesten, nr. 53, 25, 50, 17, 44, 39, 51, 40, 52 og 20.
- Sten nr. 21.
- Sten nr. 22.
- Sten nr. 23.
- Harreby, genforeningssten, omkranset af grænsesten 22, 28, 30, 31.
- Sten nr. 24, kælderrum på Sønderborg Slot, Ugeavisen Sønderborg 15. februar 2018. Blev iflg. Hejmdal 8. november 1922 "hentet til Nørherredhus ... Stenen vil blive rejst ved Hovedindgangen til Forsamlingshuset".
- Sten nr. 25.
- Sten nr. 26.
- Sten nr. 27, 32, 67 og nr. 68 står i Kruså under genforeningsstenen.
- Sten nr. 28.
- Sten nr. 29.
- Sten nr. 30.
- Sten nr. 31.
- Sten nr. 32.
- Sten nr. 33.
- Sten nr. 34, 35, 36, 37, 38 Fæstedstenen Rødding. Fæstedstenen blev 1920 hugget i runer som genforeningssten iflg. den lokale turistguide. Man kan næppe fæste megen lid til de bragte oplysninger. Grænseforeningen har en artikel, hvor eksistensen af grænsestenene 34 - 38 anerkendes. Kolding Folkeblad 24. januar 1922 meddeler i grænsestene, 34-38, 40-41 som stjålne.
- Sten 34-38.
- Sten nr. 35.
- Sten nr. 36.
- Sten nr. 37.
- Sten nr. 38.
- Sten nr. 39.
- Sten nr. 40.
- Sten nr. 41.
- Sten nr. 42 står bag genforeningsstenen på Kegnæs.
- Sten nr. 43, skulle være væltet ned i Hjortvad Å 1920.
- Sten nr. 44.
- Sten nr. 45.
- Sten nr. 46, Placeret på privat grund, Ribe. 47 placeret ved vejen ud for Overgård i Hjortvad.
- Sten nr. 48, 49. Iflg. ugeavisen.dk skulle nr. 49 være blevet genopstillet på vejkrydset Koldingvej / Villebølvej i Kalvslund. Nr. 48 skulle være på Schackenborg.
- Sten nr. 50.
- Sten nr. 51.
- Sten nr. 52.
- Sten nr. 53.
- Sten nr. 54. Fynshav, Augustenborg.
- Sten nr. 55. Haderslev Katedralskole. Når man studerer skolens to sten (der for øvrigt blev opmalet i 2017 i forbindelse med skolens 450 års jubilæum) ses det, at de har numrene 55 og 56.
- Sten nr. 56. Haderslev Katedralskole.
- Sten nr. 57. "Grænsepæl nr. 57 er faktisk ikke et genforeningsminde, men en cementkopi, lavet af en tidligere ejer af ejendommen bag cementstenen."
- Sten nr. 58, 59, 61, 63, 69, 71 Kirkepladsen Skodborg, Rødding.
- Sten 58-59.
- Sten nr. 60.
- Sten nr. 61. Skodborg, Brudepladsen.
- Sten nr. 62.
- Sten nr. 63.
- Sten nr. 63, 69, Anlægget Parkvej, Skodborg.
- Sten nr. 64. Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup angiver placering sammen med sten nr. 63 ved Genforeningsmindet i Skodborg.
- Sten nr. 65.
- Sten nr. 66. Skamlingsbanken, skelsten.
- Sten nr. 67.
- Sten nr. 68.
- Sten nr. 69.
- Sten nr. 70.
- Sten nr. 71. Er registreret under Arkæologi Sydvestjylland.
- Sten nr. 72, har oprindeligt stået sydvest for Vamdrup, står nu i Fredericia.
- Sten nr. 73.
- Sten nr. 74, står nu i Jels Voldsted, tidligere o. Vamdrup. Grænsen ved Bastrup Troldkær.
- Sten nr. 75 ser ud til at være blevet forvekslet med grænsesten nr. 72.
- Sten nr. 76.
- Sten nr. 77 og 109 ved genforeningsstenen i Jels.
- Sten nr. 78.
- Sten nr. 79.
- Sten nr. 80.
- Sten nr. 81.
- Sten nr. 82.
- Sten nr. 83.
- Sten nr. 84.
- Sten nr. 85. Ødis Bramdrup.
- Sten nr. 86. En fabulerende tekst, gåtur o. Stepping.
- Sten nr. 87.
- Sten nr. 88. Christiansfeld Arkiv angiver placering v. Kongestenen på Koldingvej.
- Sten nr. 89. V. mindestenen Høkkelsbjerg, Taps. Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup. Sammen med yderligere 4 sten: 99, 116, 122, 128
- Sten nr. 90.
- Sten nr. 91.
- Sten nr. 92.
- Sten nr. 93. Findes ikke i Frederikshøj, formentlig fejlagtig oplysning under grænsesten nr. 99.
- Sten nr. 94.
- Sten nr. 95.
- Sten nr. 96. Har muligvis stået i Bastrup, fjernet og anbragt på Koldinghus?
- Sten nr. 97.
- Sten nr. 98. Lintrup Kirkegård, mindesten.
- Sten nr. 99, Christiansfeld Arkiv, står i haven på Geltinggård, Taps. Kan så ikke også stå ved Høkkelsbjerg.
- Sten nr. 100.
- Sten nr. 101 er registreret i Starup af Vester Starup Sogns Lokalhistoriske Arkiv.
- Sten nr. 102.
- Sten nr. 103.
- Sten nr. 104.
- Sten nr. 105.
- Sten nr. 106.
- Sten nr. 107.
- Sten nr. 108.
- Sten nr. 109.
- Sten nr. 110.
- Sten nr. 111.
- Sten nr. 112. Stod oprindeligt i Frederikshøj iflg. en uverificeret beskrivelse.
- Sten nr. 113 - 120 præsenteres af Vejstrup Lokalhistoriske Arkiv som oprindeligt beliggende Sjølund, Tyrstrup, Taps, Vejstrup.
- Sten 113 findes vist ikke, nr. 114 i dag ved Frederikshøj, nr. 115? nr. 116, nr. 117, nr. 118?, nr. 119, nr. 120?
- Sten 113 findes vist ikke, nr. 114 i dag ved Frederikshøj, nr. 115? nr. 116, nr. 117, nr. 118?, nr. 119, nr. 120?
- Sten nr. 114.
- Sten nr. 115.
- Sten nr. 116. Christiansfeld Arkiv angiver placering v. Kongestenen på Koldingvej. Kan så ikke også stå ved Høkkelsbjerg.
- Sten nr. 117.
- Sten nr. 118.
- Sten nr. 119.
- Sten nr. 120.
- Sten nr. 121.
- Sten nr. 122. Christiansfeld Arkiv angiver placering v. Kongestenen på Koldingvej. Høkkelsbjerg?
- Sten nr. 123. Stod oprindeligt i Fjællebro iflg. en uverificeret beskrivelse.
- Sten nr. 124.
- Sten nr. 125. Lintrup Kirkegård, mindesten.
- Sten nr. 126, Stavnsbjerg, Hejls, Hejlsminde.
- Sten nr. 127. Hejls Kongeå Skole.
- Sten nr. 128 er iflg. Christiansfeld Arkiv opsat på Koldingvej. Det er kun 1 bænk, der må være 2 grænsesten? Høkkelsbjerg?
Nr. 12 ? | Nr. 15 | Nr. 19 ? | Nr. 21 | Nr. 23 | Nr. 26 |
Nr. 28 | Nr. 29 | Nr. 30 | Nr. 33 | Nr. 41 | Nr. 45 |
Nr. 48 ? | Nr. 60 | Nr. 65 | Nr. 73 | Nr. 78 | Nr. 79 |
Nr. 80 | Nr. 81 | Nr. 82 | Nr. 83 | Nr. 84 | Nr. 87 |
Nr. 90 | Nr. 91 | nr. 92 | Nr. 93 ? | Nr. 94 | Nr. 95 |
Nr. 96 | Nr. 97 | Nr. 100 | Nr. 102 | Nr. 103 | Nr. 104 |
Nr. 105 | Nr. 106 | Nr. 107 | Nr. 108 | Nr. 110 | Nr. 111 |
Nr. 112 | Nr. 113 | Nr. 115 | Nr. 118 | Nr. 120 | Nr. 121 |
Nr. 123 | Nr. 124 | ||||
9 | 9 | 8 | 8 | 8 | 8 |
Kongestenen Koldingvej har en række grænsesten, af Christiansfeld Arkiv angivet som nr. 88, 99 (nr. 99 er del af bænk, er åbenbart forkert overmalet), 116, 122, 128. Da der er tale om bænke med to sten til hver bænk, skal man enten se on location eller gætte sig frem. Sten nr. 88 er fritstående.
Grænsesten nr. 99, 116, 122, 128 kunne være sidesten til to bænke.
|
||
Hestestenen Frederikshøj har 1864 grænsestenene nr. 16 og 18 som indgangsparti. | ||
Det fremgår af de to fotografiske illustrationer af grænsesten 101 og 117, at der i eftertiden er tilføjet en beskrivelse af det historiske monument nr. 101 - nemlig, at det har fungeret som grænsesten i tiden 1864-1920. Hvilket dog kun er en variant af sandheden, da grænsesten først erstattede de rådnende grænsepæle af træ i perioden 1891-1915. | ||
Grænsesten efter 1920.
Grænsesten nr. 1 står ved Skomagerhus, hvor Kruså’en løber ud i Flensborg Fjord, og grænsesten nr. 280 er placeret yderst ude mod Vadehavet oppe på diget. Kun disse to, yderste grænsesten har påført dato for grænsedragningens begyndelse samt pyramidial top. Alle de øvrige grænsesten har ikke denne datering, og de har i toppen, i midten en lille fordybning, som er de såkaldte sigtelinjer ud til siderne.
Mod nord er der indhugget et rødt D for Danmark og mod syd et sort DRP for Deutsches Reich Preussen.
|
Sogneforstanderskaber, sogneråd og sognerådsmøder i Skanderup Sogn
I Skanderup forsvandt præsten helt. Men det var jo også i den før-indremissionske periode.
Fra Karl Møllers Maskinfabrik Nagbøl til GKN Wheels
Det hele startede i Nagbøl med Karl Møllers far, smeden Erik Møller. Iflg. Karl Møllers søn, Jørn Møller fødtes Karl Møller ind i familien som smed i 6. generation.
Karl Møllers Maskinfabrik producerede fra 1941 til midten af 1960’erne ca. 600 tipvognsmotorlokomotiver, især til eksport. Sammen med Pedershåb Maskinfabrik, Brønderslev, Danmark var Karl Møllers Maskinfabrik den tids to største.[1]
Karl Møllers Maskinfabrik startede i Nagbøl i 1904, hvor faderen, Erik Møller købte jord til sit smedeværksted på Nagbølvej. Da der i forvejen var en smed i Nagbøl kaldte Erik Møller sit sted for et maskinværksted.[2] I Erik Møllers hus er nu indrettet et museum for den tidligere maskinfabrik.
Indtil 1943 blev fabrikken drevet af Erik Møller sammen med de to sønner, Karl og Johannes Møller iflg. Karl Møllers søn, Jørn Møller. De fremstillede maskiner til tørveindustrien, som den gang var udbredt i moserne rundt om i Nagbøl. Meget af materialerne til fremstilling var gamle biler som blev bygget om til skinnelokomotiver til at trække tipvogne som man havde i moserne. Mange af maskinerne, som de producerede i 30erne var opfundet af faderen Erik under første verdenskrig. Resterne af bilerne i øvrigt blev lavet om til landbrugsvogne som de lokale bønder købte.
Efter Karl Møllers overtagelse af fabrikken i 1943 indledte han fremstillingen af de i indledningen nævnte skinnelokomotiver samt landbrugsvogne. Det kunne i det samtidige avismateriale se ud til, at ikke var egenproduktion af lokomotiver før fra slutningen af 1944: ”1 stk. 700 m/m motorlokomotiv lejes omg. eller 1 stk. 600 m/m motorlokomotiv, der kan omforandres til 700 m/m sporvidde. Carl Møller, Nagbøl”.[2] Allerede i okt. - dec. 1944 hed det i Jyllandsposten: ” Motorlokomotiver, 2½ til 4½ tons, med eller uden generator, leveres fra lager. Priser fra 8200 kr. med generator. Karl Møller, Maskinfabrik, Nagbøl pr. Lunderskov.[3]
Lige efter krigen var det svært at skaffe materialer, hvorfor Karl Møller besluttede selv at fremstille nav og fælge til produktionen. Da der var problemer med at få fælgene presset runde, konstruerede Karl Møller sine egne valsere, som iflg. Jørn Møller stadig findes på fabrikken den dag i dag. Råmaterialerne kom på den tid fra Uldall`s Jernstøberi i Vejen.[4] I samarbejde med dette firma blev der købt metal og andet godt fra tyskernes bunkere på vestkysten. Med dette stål kunne man fremstille diverse værktøjer til presserne, idet stålet kunne hærdes. Yderlige købtes reserve hydraulik pumperne fra Tirpitz[5] kanonerne. Der blev konstrueret en hydraulik presse med modhold, og efter mange forsøg lykkedes det at presse en trillebør kasse af et stykke.[6] Denne presse kunne trykke med 1000 tons. I denne periode blev der virkelig produceret mange trillebøre, man havde et slogan: Er manden træt og ganske mør, det hjælper med en Nagbøl bør.
Med erfaringerne begyndte man at producere reservedunke til brændstof. Med samme erfaringer startedes en produktion af helpressede radiatorer. Side løbende med ovenstående blev der fremstillet skinnelokomotiver, også til eksport. I et samarbejde med broderen Johannes Møller begyndte eventyret med motor vejtromler. I Nagbøl tilvirkedes valserne, vendegearene og forgaflen, som så blev kørt til Arnitlund for der at blive samlet. Jørn Møller mindes, at de to fik en ordre på mange tromler til Indonesien, som han giver kommentaren ”godt gået af sådanne smede knægte”.I 1973 solgte Karl Møller fabrikken til GKN Wheels. fra 1973 og frem til 1979 var svigersønnen K.E. Lausen administrerende direktør i det nye firma. Johan Aarøe Møller var her ansat som teknisk direktør. I 1979 forlod K.E. Lausen GKN-wheels og Johan Møller blev administrerende direktør frem til ca. 1990 hvor han blev teknisk direktør, og samtidig direktør for GKN-wheels forsknings- og udviklingsafdeling i England. I 1992 gik Johan Møller på pension.[1]
GKN Wheels farbikken i dag |
[1] Det fremgår af tilgængelige oplysninger i øvrigt, at Johan Møller blev ansat hos Karl Møller 1966-10-07,
forlod GKN Wheels Nagbøl A/S 1992-10-28 for at gå på pension. http://bizsurf.dk/personer/johan-aaroe-moller#
[1] Jyllandsposten 24.-26.03,1916, 04.-06.07.1916, 04.08.1917, 11. 13. 15.06.1918, Politiken 06.-08.05.1917
[2] Jyllandsposten 22.06.1944- 23.06.1944- 24.06.1944
[3] Jyllandsposten 15.10.1944, 29.10.1944, 12.11.1944, 03.121944, 10.12.1944, 17.121944, 31.12.1944
[4] Alt iflg. Jørn Møller. Uldalls Jernstøberi A/S blev grundlagt i 1944, http://www.birn.com/uldalls-jernstoeberi-a/s.html. Senere overtaget af Holstebro firmaet Vald. Birn.
[5] Tirpitz-stillingen bestod af to bunkere, som var en del af Atlantvolden, som den tyske besættelsesmagt opførte langs Nordsøens kyster. De ligger på Tane Hedevej i Blåvand, og det sydlige er nu oprettet som museum. Bunkerne blev planlagt i 1943-44, men var endnu ikke opført ved befrielsen i 1945. Batteriet blev således aldrig bygget færdig. Kanonerne og andre dele til batteriet var placeret på Guldager station nord for Esbjerg, broerne over Varde å var for svage til at bære vægten. Derfor kom de aldrig videre. I årene 1951-52 blev de skåret op i Guldager og solgt som skrot.
[6] Iflg. Jørn Møller: ” jeg tror "gal Thorsen" lurede ham kunsten efter med den første helpressede stålvask”. Dette kan dog ikke bekræftes af en diskussion i Ingeniøren af den hertil knyttede produktionsproces. Iflg. denne skulle ideen være kommet fra GAL Thorsens værktøjsmagere, brødrene Harald og Svend Wermouth Jensen. http://ingeniordebat.dk/index.php?topic=1575.0