Skanderup Efterskole
Med oprettelsen af Skanderup Efterskole i 1914 ansatte man som forstander Palle Kirk. Sammen med valgmenighedskirkens præst, Asger B. Eskesen, der i 1918 efterfulgte valgmenighedspræsten siden 1910, Anders Nørgaard, blev treklangen kirke, skole, efterskole i 1920 etableret med erhvervelsen af friskolen over for valgmenighedspræstens bolig. Asger B. Eskesen var valgmenighedspræst 1918-1954.
Man kan af efterskolens annoncering efter elever i Kolding Folkeblad se, at man fra start har sigtet på det, der i mange år blev efterskolens praksis, at have piger som elever i sommerhalvåret, drenge i vinterhalvåret. Det kunne dog ud fra annonceringen i Kolding Folkeblad fra 28. maj over september til oktober se ud til, at det første års tilmeldinger har nødvendiggjort at oprette et kønsblandet i stedet for et rent drengehold fra 03. november 1914.[184]
|
|
Annoncering i Folkeblader Sydjylland 2. april 1914.
|
Og foto af det kønsblandede elevhold 1914-15.
|
Med krigsårene lukkedes grænsen til Tyskland, d.v.s. ved Kongeåen, og en del af elevgrundlaget var hermed skåret bort.
Palle Kirk udnævnte efter krigen efterskolen til at være en ”genforeningsskole”. Dette blev en markant succes med god elevsøgning. Palle Kirk og hustruen Kirstine fejrede 25 års jubilæum i 1939, og samme år skiftede skolen til forstanderparret Ellen og Olav Helstrup Andersen. Med forstanderskiftet i 1939 omdøbtes skolen til Skanderup Ungdomsskole. I 2007 fik skolen igen det oprindelige navn, Skanderup Efterskole.[185]
Helstrup Andersen blev efterfulgt som forstander af en af skolens lærere, Oluf Klinting, der fungerede som forstander fra 1966, hvor skolen blev en selvejende institution med rene 10 mdr. karle-, drengehold frem til 1981, hvor man fik optag af kønsblandede hold.
I 1950’erne underviste Oluf Klinting som idrætslærer under Helstrup Andersen på Skanderup Efterskole sognets drenge i gymnastik - både de missionske og de grundtvigiansk opfostrede.
I forbindelse med valgmenigheden oprettedes der i 1918 så også en friskole.
De tre centrale institutioner, kirken, efterskolen og friskolen kom til at ligge centralt på matriklerne 9 og 10[186] i Skanderup, hvor de blev den institutionelle ramme om Hjarup-Skanderup Valgmenighed.
|
Foto af skolens elever i 1955. 34 elever, 1 lærer, 1 forskolelærerinde.
|
Skanderup Friskole
Skanderup Friskole kom til at fungere 1918 til 2010, hvor skolen gik konkurs. Det forsøgtes at videreføre skolen som Skanderup Ny Friskole fra 2013. Det hed her i uddrag, hvor skolen præsenterede sig selv: ” Friskoletanken er ikke ny. Den går tilbage til midten af 1800-tallet, hvor Grundtvig og Kold gjorde sig tanker og erfaringer med børn og skole. … I Skanderup har der været friskole siden 1918. Der er historie forbundet med stedet og der er ekko af børneleg gennem tiderne mellem murene. … ” Kresten Kold (1816-1870) og Grundtvig (1788-1872) citeres for vægten på kultur, modersmål og historie, den folkelige enhed, fortællingen, det talte ord.
Man kan muligvis forestille sig, at Skanderup-Hjarup Forbundsskole siden 1962 har ændret skolesituationen så meget, at behovet for en friskole er reduceret til at punkt, hvor elevgrundlaget ikke har været tilstrækkeligt.
Skoler i Gelballe
Gelballe Skoles første skolehus skulle iflg. Kolding Stadsarkivs oplysninger være blevet bygget i 1764. Iflg. samme oplysninger blev den ny skole bygget i 1885[188] og i 1924 tilføjet en gymnastiksal.
Skolen blev besluttet nedlagt i 1962 og børnene overført til den nye Skanderup Hjarup Forbundsskole.[189] Som det fremgår af noterne er oplysningerne fra Kolding Stadsarkiv ikke helt troværdige.
|
Der har som i Skanderup indtil 1908 også i Gelballe været en pogeskole, kan man se af en annoncering i 1903 efter ”en Lærerinde … også ueksamineret” til at undervise børnene i pogeskolen. 1911 bliver Pogelærerinden kaldet til Forskolelærerinde.
|
|
|
Iflg. Peter Nissens erindringer [190] fungerede Gelballe Gamle Skole indtil 1888, og har først med beslutningen i sogneforstanderskabet om en biskole i Gelballe i 1842, været landsbyens skolehus.
Før 1842 blev eleverne formentlig og utvivlsomt sendt til rytterskolen, hovedskolen i Skanderup. Den Gamle Skole blev afløst af en skolebygning lige overfor Gelballevej 70.
Her ses også en moderne version af huset. Nederst den nye skole fra 1888.
I Gjelballe blev den nye skole fra 1888 udvidet i 1924. [191] Den gamle skole har muligvis fungeret som pogeskole både før og efter opførelsen af den nye skole i Gelballe fra 1888.
|
Lærer P. Nissen, Gelballe har nedskrevet erindringer om egen tid som skoleelev og om det problematiske forhold, han havde til præsten i Skanderup Sogn 1885-1922, C. J. Moe. [192]
I Peter Nissens erindringer var undervisningstiden på Den ”gamle” skolebygning i Gelballe perioden 1876-1888, og der kan næppe herske tvivl om, at der har været undervist i den gamle skole indtil 1888. Peter Nissens erindringer må tillægges betydeligt mere vægt end det af Kolding Stadsarkiv anførte.
Hjarups skoler
|
|
|
Ud fra de fotografier, der er på Kongeaamuseet af skolebygninger i Hjarup, kunne det se ud til, at Hjarup gamle Skole fra 1811 velsagtens i 1913 blev afløst af en ny skolebygning, der i 1962 så blev afløst af Forbundsskolen.
Den gamle Skole lå midt i byen, hvor der i og omkring 1904 var ”en Kolonialhandel”. [193] Denne skole ses afbildet her t.v. Tilbygningen kunne meget vel ligne en tidligere kolonialhandel.
|
P
å Kolding Stadsarkiv[194] er der forskelligt materiale for Skanderup, Hjarup Skolevæsen med arkivstart i 1849. Det fremgår af materiale om rytterskolen i Skanderup, at den også havde elever fra Hjarup ud over eleverne fra Skanderup Sogns distrikter.[195]
Af materialer fra Kongeaamuseet[196] fremgår det, at der i Hjarup har været en skole før 1913. I folketællingsmaterialet for 1834, 1840 og 1845 optræder Hjarup Bye Skole med lærer Niels Hendriksen, fra 1840 også hustru Ane Poulsdatter samt børn.
Ved folketællingen i 1801 er der ”en Skoleholder og Degnens Substitut”, Hans Jacobsen. Der er her ikke angivet nogen skole for Hjarup. I Kongeaamuseets materialer er der et foto af ”Hjarup gamle Skole”, der dateres til at have været skole 1811-1834. I 1787 folketællingen er der hverken lærer / degn eller skole nævnt i Hjarup.
Det må ud fra det foreliggende materiale skønnes, at en selvstændig (bi)skole i Hjarup er taget i brug mellem 1801 og 1834, hvor det fremgår, at der har været en lærer ansat på en skole i Hjarup. Og ud fra lokalarkivets tidsangivelse har der fra 1811 været en skolebygning i Hjarup, Hjarup gamle Skole. Der har formentlig ikke i Hjarup som i Skanderup og Gelballe været nogen pogeskole.[197]
Skanderup-Hjarup Forbundsskole 1962-1963
Skanderup-Hjarup Forbundsskole[198] er en folkeskole med elever fra 0. - 7. kl. Skolen har desuden tre specialklasser med elever hovedsageligt fra de gamle Vamdrup og Lunderskov kommuner. Efter 7. kl. er de naturlige overbygningsskoler i Vamdrup og Lunderskov, men en del af eleverne vælger en overbygningsskole i Kolding.
I tilknytning til skolen ligger Centerklasseafdelingen Grønnebakken, der er for elever med vanskeligheder inden for det autistiske spektrum, som har brug for vidtgående specialundervisning.[199]
Forbundsskolen som afløser for eksisterende landsbyskoler
Simon Simonsen, ejer af Wissingsminde siden 1949, blev i 1958 indvalgt i og formand for Skanderup Sogneråd. Iflg. sønnen, Jens Simonsen, var sognerådsarbejdet ”ikke noget for ham”. Hvad der derimod betød noget for ham var, at Skanderup Forbundsskole blev bygget i hans formands- og sognerådsperiode, 1958-1962.[200]
I 1961 kan man 13. jan. i Kolding Folkeblad læse, at de to sogneråd for Skanderup og Hjarup har nedsat et fællesudvalg, der skal planlægge byggeriet af en ny forbundsskole. Fællesudvalget, der skal fremme det højst prioriterede fælles skolebyggeri, består af sognerådsformanden Aage Knudsen, Hjarup som formand for udvalget. Øvrige medlemmer er Johs. Friis, Rasmus Nielsen og Anna Jeppesen fra Hjarup. Og fra Skanderup sognerådsformanden Simon Simonsen, Viggo Christensen, Gelballe, Karl Sejrup og Holger Skrydstrup, Lunderskov. Udvalget skal besigtige forskellige muligheder for skolebyggeri. Placeringen bliver på en mark, der købes af gårdejer Peter Kragh, Hjarupvej 14-16, Skanderup.
Man bemærker, at der i etableringen af Forbundsskolen var ledende lokalpolitiske kræfter, sognerådsformændene for Hjarup og Skanderup Sogn. Selv om formand for fællesudvalget var sognerådsformand Aage Knudsen, Hjarup, så har det været vigtigt, at også den respekterede og især organisationsmæssigt slagkraftige sognerådsformand, Simon Simonsen fra Skanderup helhjertet gik ind for tanken om Forbundsskolen[201].
Det kunne se ud til, at Forbundsskolen er blevet til lidt på trods af tidens tendens med at samle eleverne i skolemæssige centre, her i Vamdrup og Lunderskov, og at det lokale skolesamarbejde blev etableret på trods af, at Vamdrup og Lunderskov kommuner kunne have sparet ” penge ved at flytte lokalområdets elever til de eksisterende skoler i centerbyerne.”[202]
Det lokale udviklingssamarbejde, som startede med Forbundsskolen og videreudvikledes med Budstikken i 1987 med et mellemspil omkring lokal opbakning til at bevare det i 1978 nedlagte Hjarup Mejeri, kunne være et eksempel på et godt samspil mellem involverede lokalpolitikere, der blev tilskyndet og bakket op af en aktiv og engageret lokalbefolkning.
Foreningsliv omkring og i tilknytning til Forbundsskolen
De tre landsbyers samarbejde omkring det første fælles projekt, Forbundsskolen resulterede i et ganske vidt forgrenet samarbejde. Ud over oprettelsen af et fælles lokalblad, Budstikken[203], blev der etableret Landsbyforeninger[204] for de tre lokaliteter, et ganske velfunderet samarbejde og aktiviteter i og omkring det gamle Hjarup mejeri, Skanderup-Hjarup Idrætsforening, Spejdere i Hjarup.
Sammenfatning, historiske perspektiver på det lokale samarbejde
Hvis der skal males med den meget brede historiske pensel, så kan vi konstatere, at resultatet af istidens afsmeltninger blev til et morænelandskab med bakker og dale, hvor den største del af Skanderup kom til at ligge hen som et noget fladt område med overvejende lette jordtyper, bortset den østlige del af området, hvor der er et lidt mere moræneagtigt landskab. Gelballe og Hjarup området har et landskab, der er mere præget af bakker og dale, hvor jorden generelt er af en noget sværere karakter.
De tre landsbyers vandløb løber mod Nagbøl Mose, Søgård og Bønstrup Søer.
Det kan konstateres, at området allerede under og ved istidens afslutning har været besøgt af jægere og samlere, der så her har kunnet opretholde livet.
Især i Hjarup området og omkring Fovslet Skov er der gjort mange og interessante fund fra forhistorisk tid.
Administrativt har de tre landsbyer været en del af den gamle sysselinddeling, Almindsyssel, herunder del af Andst Herred, som bestod af ti sogne, som indtil 1573 var delt mellem Skodborg og Koldinghus Len. De tre landsbyer var 1389-1662 en del af Koldinghus Len, herefter Koldinghus Amt 1662-1793. 1793-1970 var de tre landsbyer en del af Ribe Amt. Hjarup og Vamdrup tilhørte 1842-1906 samme sogn, Hjarup-Vamdrup Sognekommune. Fra 1906-1970 var der to separate sogne indtil 1970-2005, hvor Hjarup blev en del af Vamdrup Kommune, Skanderup og Gelballe del af Lunderskov Kommune.
Med strukturreformen fra 2004, ikrafttræden 2007 er de tre landsbyer alle blevet en del af Kolding Kommune.
Der hører tre kirker til landsbyerne.
Skanderup Kirke kan føres tilbage til Kong Valdemar (Sejrs) Jordebog fra 1231, hvor kirken så senest må være bygget. Den romanske kvaderstensbygning er før reformationen i 1536 blevet forsynet med tårn, som blev noget beskadiget, da sydportalen i 1862 blev flyttet til tårndelen.
Skanderup Kirke blev som Hjarup Kirke plyndret og beskadiget under 1600-tallets svenskekrige.
Hjarup Kirke er formentlig opført lidt senere end Skanderup Kirke, i 1200-tallet, vel o. 1280. Hjarup har indtil 1875 været hovedsogn til Vamdrup Kirke. Som i Skanderup blev der også i Hjarup hærget og plyndret omkring kirken under svenskekrigene. I 1659 blev præstegården brændt af og genopført i sin nuværende skikkelse til brug fra 1707.
Skanderup Valgmenighedskirke bliver i 1922 ombygget af Skanderup Mejeris tidligere bygning i Skanderup af den i 1910 etablerede Hjarup-Skanderup Valgmenighed. Skanderup Mejeri var i 1912 blevet flyttet til Lunderskov ved jernbanen.
Svenskekrigene, 1625-29, 1643-45 og 1657-60 har kostet dyrt i menneskeliv og lidelser i store dele af landet, men ikke mindst - og temmelig godt dækket kildemæssigt - i landsbyområderne Skanderup, Hjarup og Gelballe, hvor den svenske konge fra 1657 havde sit hovedkvarter i Kolding.
Med Landboreformerne, udskiftningen og overgang fra dyrkningsfællesskab til selvejergårde kan man kort beskrive udviklingen i lokalområdet ud fra 1688 og 1844 matriklerne. Der skete en tydelig vækst i det dyrkede areal, hartkornet, størst i Hjarup.
Kongeåen, landsbyernes grænsehistorie.
Allerede under Valdemar Sejr og hans sønner, fra 1232, bliver hertugdømmet Slesvig udskilt fra kongeriget som fyrstelen. Hermed bliver Kongeåen, omdøbt fra Skodborg Å, fordi her skulle kongen have sin told af de varer, der blev fragtet over grænsen. Det gav selvfølgelig en livlig smuglertrafik i området, og ud over smugleriet blev der begået regulære mord på de kongeligt ansatte vadestedsriddere.
Da Danmark tabte krigen mod Prøjsen i 1864 og fra etableringen af Det Tyske Kejserrige i 1871, kom den dansk-tyske grænse til at gå netop ved Kongeåen. Og det gav mærkbare grænseproblemer i de lokale byer, ikke mindst Hjarup, hvor en gård, Elisalund havde marker på begge sider af grænsen. Desuden var der en mærkbar tysk-prøjsisk militær tilstedeværelse i lokalområdet.
Under de slesvigske krige var der syv registreret faldne fra Skanderup-Hjarup området.
Under provisorietidens strid mellem Højre og Venstre i en konflikt, hvor bøndernes politiske parti, Venstre stod for visnepolitikken, og hvor Danmark har været det nærmeste en regulær borgerkrig, som kan konstateres i historisk tid[205], kan man undre sig over, at dette stort set ikke har sat sig andre spor lokalt, end at de politisk aktive i Skanderup Sogn i modsætning til de fleste andre lokaliteter i vid udstrækning og i stigende omfang stemte på godsejerpartiet Højre.
Man kan også undre sig over, at modsætningsforholdet til den vindende part i de slesvigske krige, Prøjsen, Tyskland ikke har spillet en større rolle som fjendebillede, end det stort set ikke eksisterende, som det har været muligt at konstatere.
Svaret på den noget akavede politiske situation under provisorietiden og det manglende eller kun sporadisk konstaterbare engagement i holdningen til den store nabo mod syd kan formentlig tilskrives den religiøse vækkelse under den indremissionske højremand, pastor C. J. Moe, præst i Skanderup Sogn 1885-1922.
Det heraf følgende religiøse modsætningsforhold i Skanderup, Hjarup, Gelballe området resulterede i dannelsen af en grundtvigiansk valgmenighed i 1910, Skanderup Efterskole 1914 Skanderup Friskole 1918. Valgmenigheden som et resultat af den indremissionske forkyndelse i Skanderup sognekirke med pastor Moe. Skolerne som et resultat af den indremissionske dominans i sognerådet, der resulterede i ansættelsen af ligesindede lærere i sognets skoler.
Først med ansættelsen af personalet på Skanderup-Hjarup Forbundsskole var denne politik endegyldigt forbi.
Under besættelsestiden 1940-45 var der i lokalområdet uddeling af et illegalt blad, fremstillet i Kolding, som hed Budstikken. En aktiv uddeler af bladet blev likvideret i okt. 1943 i Lunderskov.
Af de i alt 52 registrerede modstandsfolk i distrikt Lunderskov, som det organisatorisk hed, var der to fra Skanderup og en fra Gelballe. Lidt bemærkelsesværdigt er de to mejeribestyrere på henholdsvis det søndagshvilende Lunderskov Mejeri og det ikke-søndaghvilende Skanderup Mejeri begge ledende personer i den lokale modstandskamp.
Bibliografi
(u.d.). Kirkebøger.
1814-anordningerne. (u.d.).
Adriansen, I. (2012). Smag på Sønderjylland Madkultur uden grænser. Gyldendal.
Aktuel Naturvidenkab 6. (2006).
Andersen, R. (2006). Lunderskov Kommunes historie. Koldingbogen .
Anst Herreds Tingbog 1679-81 og 1682-83. . (u.d.).
Asschenfeldt-Birkebæk, C. (1966). Fra grænsestation til industriby. Vamdrup: Vamdrup Kommune.
Avisartikler og -annoncer. (u.d.). Kolding Folkeblad.
Avisartikler og -annoncer. (u.d.). Jyllands-Posten.
Avisartikler og -annoncer. (u.d.). Folkebladet Sydjylland.
Birkebæk, C. A. (1968). Egnen omkring Kongeåens kilder.
Bruhn, V. (1866). Erindringer fra Elisalund.
Busck, S. (2011). Et landbosamfund i opbrud Sundby Mors 1600-1800. Århus Universitet.
Christensen, C. V. (1894). De jyske Kirkebøgers Bidrag til Belysning af Krigen 1657-59 . . Historisk Tidsskrift, Bind 6, Række 5.
Christensen, I. A. (u.d.). Anden slesvigske krig 1864. Forhistorie, forløb og følger. Sønderborg Slot, Tøjmuseet, pdf-udgivelse, . Hentet fra http://www.museum-sonderjylland.dk/siderne/Det-sker/documents/1864-Dansk.pdf
Christensen, T. (1995). Danmarks Befrielse 1945-1995. HJV.
Christensen, T. (2009). Koldingegnens selvejerbønder . Hentet fra http://www.kolding.dk/pdf/20091119132712.pdf.
Chritensen, T. (1996). Skanderup Sogns historie.
Clemmensen, N. (2011). Konflikt og konsensus i kommunen.
Cohen, A. D. (1851). Krigen i Aarene 1848,1849, 1850 og de faldnes Minde.
Cohen, W. (1865). Krigen 1864 de faldnes Minde.
Dahlerup, T. (1981-82). Om tienden. . Fortid og Nutid.
Diplomatarium Danicum. Danmarks Riges Breve . . ( (1932-2009)). Hentet fra Det danske Sprog- og Litteraturselskab.: http://diplomatarium.dk/
Eliasen, P. (1910 / 1973). Kolding fra Middelalder til Nutid I-II.
Eliassen, P. (. (1926). Kongeaaen. . Kolding: Konrad Jørgensens Bogtrykkeri.
Eliassen, P. (1926). Kongeåen.
Ellbrecht, G. (1918). Danske Mejerier bd. 4.
Flere. (??). Koldinghus. Hentet fra Koldinghus: http://www.koldinghus.dk/om-koldinghus/koldinghus-historie.htm
Folketal efter byområde. (u.d.). Hentet fra Danmarks Statistik: http://www.statistikbanken.dk/bef44.
Folketællinger. (u.d.). Hentet fra http://www.sa.dk/
Forhandlingsprotokoller, Skanderup Sogn. (1842-1954). (u.d.).
(forskellige). Kolding Folkeblad.
(Forskellige ). Kolding Avis.
Forskellige dagblade. (u.d.).
Forskellige. (u.d.). Danmarkshistorien.dk. Hentet fra Danmarkshistorien: http://danmarkshistorien.dk/
Fortid og Nutid. ( 2001). https://tidsskrift.dk/index.php/fortidognutid/article/view/49604/91949.
Frandsen, K.-E. (1983). Vang og tægt. Dyrkningssystemer i Danmarks landsbyer 1682-83. Aarhus: Aarhus Universitet.
Hansen, L. M. (1994). De overlevende - Brusk Herred anno 1660. Koldingbogen.
Hansen, S. A. (1984). Økonomisk vækst i Danmark, bd. 1 og 2. Akademisk Forlag.
Hansen, T. (2010). Min barndomsvej Klebækvej minder i ord og billede. Lunderskov: Lokalhistorisk Arkiv Lunderskov.
Historisk folketal på sogne . (u.d.). Danmarks Statistik.
http://modstand.natmus.dk/Forside.aspx. (u.d.). Modstandsdatabasen. Frihedsmuseets modstandsdatabase. Nationalmuseet, Frihedsmuseet.
Hvidt, K. (1971). Chr. 5.'s Danske Lov http://bjoerna.dk/DL-1683-internet.pdf. .
Ingen. (1939). Sognekort, Skanderup. Hentet fra https://collab.au.dk/: https://collab.au.dk/DPBlibfile/sognekort/Documents/3206.jpg
Jonge, N. (1777). Danmarksbeskrivelse, Koldinghus Amt, . Hentet fra http://www.h58.dk/Jonge_dk/Koldinghus-Amt.pdf.
Jyske Lov . (u.d.). http://www.kb.dk/export/sites/kb_dk/da/nb/tema/jyske_lov.pdf, http://www.bsb-muenchen-digital.de/~web/web1003/bsb10036730/images/index.html?digID=bsb10036730&pimage=1&v=pdf&nav=0&l=de.
Knudsen, G. (1919). De danske matrikler og deres benyttelse ved historiske undersøgelser. Særtryk af Fortid og Nutid, bd. 2.
Knudsen, H. (1924). Selvejerbønder i Koldinghus Rytterdistrikt. Historie/Jyske Samlinger, Bind 4. række, 4. .
Kongeriget Danmark, 3. udgave, 5. Bind. . (1898-1906). Trap. .
Korsgaard, O. (1924). Folkeliv i Skanderup Sogn. . Fra Ribe Amt, s. 107ff.
Kristiansen, A. (2018). Skanderup Efterskole Skanderup Ungdomsskole Skanderup Efterskole. Lunderskov og Omegns Lokalhistoriske Arkiv.
Kronens Skøder paa afhændet og erhvervet Jordegods i Danmark fra Reformationen til Nutiden, bd. 1-5 . (1892-1955). København: Rigsarkivet.
Larsen, H. (u.d.). Fællesskabet i Ribe Amt i det 17. Aarhundrede. . Fra Ribe Amt, s. 475-504.
Lings, N. C. (u.d.). utrykte erindringer fra tiden i Lunderskov 1920-64.
LÆGDSRULLER. (2012). SOGNEFORTEGNELSE 1789 - 2012. Rigsarkivet.
Miljøministeriet. (u.d.). Historiske kort på nettet, . (u.d.).
Moe, C. J. (1926). Oplevelser.
Nissen, P. (u.d.). Erindringer, førstelærer ved Gjelballe Skole, . Vejle Amts Årbog 1975-77.
Nordby, I. (1990). Var vi også med? .
Nordisk Forskningsinstitut. (u.d.). Danmarks Stednavne. http://danmarksstednavne.navneforskning.ku.dk/.
Olesen, V. A. (1992). Skanderup Valgmenighedskirke. Hentet fra http://danmarkskirker.natmus.dk/uploads/tx_tcchurchsearch/Ribe_2580-2582.pdf
Provst J. Nissen, B. (u.d.). https://tidsskrift.dk/fraribeamt/article/viewFile/76676/110650. Hentet fra foredrag i Vamdrup i 1904: https://tidsskrift.dk/fraribeamt/article/viewFile/76676/110650
Ribe brevet. (u.d.). Grænseforeningen.
Rigsarkivet. (u.d.). Kong Valdemars Jordebog. Hentet fra Kong Valdemars Jordebog: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/other/other-collection/44
Rigsarkivet. (1892). Kronens Skøder bd. 1-5.
Rüde, J. (1995). Vonsild Kirkebog 1659-1708. Hentet fra http://vonsilds-slaegter.dk/431_de-skrivek.htm.
Schmidt, A. F. (1925). Skanderup Sogn I-II.
Simonsen, J. (2018). Fra fæstebonde til farmer. Forlaget Kahrius.
Simonsen, J. (u.d.). Lidt om Skanderup Nørregaard og Wissingsminde. Upubliceret.
Simonsen, N. (2014). Bøgerne månen og hendes firehjulstrækker . Asger Schnacks Forlag.
Skrubbeltang, F. (1952). Den danske husmand. Kbh.
Steenstrup, J. (1874). Studier over Kong Valdemars Jordebog .
Tingsteder og Retsdage . (u.d.). Historie/Jyske Samlinger, B. 4. (1917). . http://img.kb.dk/tidsskriftdk/pdf/ho/ho_4rk_0003-PDF/ho_4rk_0003_75574.pdf.
Trommer, A. (1973). Modstandsarbejde i nærbillede.
Valgmenighed, S. (u.d.). Skanderup Valgmenigheds Historie, . (u.d.). Hentet fra http://www.skanderup-valgmenighed.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=9.
Aarsberetninger, G. . ((1856-58). ). Samling af danske kongers haandfæstninger og andre lignende acter.
Noter og henvisninger
[1] Lovgivningsmæssigt drejer det lokale sig om købstadslovgivningen fra 1837, anordning om sogneforstanderskaber fra 1841, over love og anordninger af 1855 til Lov om Landkommunernes styrelse af 06.07. 1867, der varer indtil det egentlige gennembrud i den almindelige og lige valgret med kvindernes kommunale valgret i 1908, grundlovsfæstet 1915. Der sker løbende ændringer fra 1933, i 1950 og 1965. Endelig forsvinder sognerådene med kommunalreformen i 1970.
[3] Alle er registreret som bosiddende i ”Hjarup Sogn og Bye”. Det er formentlig en registreringsfejl.
[4] Adskillelsen i to sogne, kommuner kan konstateres drøftet fra 1903, men med mellemrum også før. Begrundelsen for adskillelsen var, at det fælles sogn var ved at blive administrativt for stort, og at der siden 1870’erne havde været to pastorater. Der var flertal i både Vamdrup og Hjarup for adskillelsen, størst dog i Hjarup. Beskrevet af tidligere skoleinspektør og kommunalbestyrelsesmed i Vamdrup, Mogens Jessen i Vamdrup 1866-1966, se Bibliografi.
[5] Det fremgør af samtidige aviser, at den nye stationsbygning stod færdig tirsdag 22. sept. 1874.
[12] Aktuel Naturvidenskab 6, 2006.
[22] Valdemar Atterdag døde 1375 og blev i praksis efterfulgt af datteren Margrethe 1.
[25] En stænderforsamling er et repræsentativt organ, der i Danmark i perioden fra 1200-tallet til 1849 repræsenterede samfundets forskellige stænder (adel, gejstlighed, borgere, i Norden også bønderne). Stænderne kunne være rådgivende over for fyrsten, i nogle sager endda beslutningstagende.
[26] Landstinget udgjorde sammen med Folketinget Rigsdagen 1849-1953. Landstinget var Rigsdagens ”konservative garanti” med mere privilegeret valgret og valgbarhed end til Folketinget og endda i starten med kongevalgte medlemmer.
[27] Lokalt var der Kolding, Fredericia, Vejle i Vejle Amt. Der er 68 købstæder i alt.
[28] Collegial Tidenden nr. 47, 06. november 1837.
[29] Love og Anordninger 1855.
[30] Love og Anordninger 1867.
[31] Til bestemmelse af de tre byers navne er der bl.a. benyttet Fortegnelse over stednavne i Ribe Amt v. Stednavneudvalget under Ministeriet for kulturelle anliggender, 1967. Desuden især Danmarks Stednavne, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet. Se
http://danmarksstednavne.navneforskning.ku.dk/ . En let tilgængelig oversigt er Bent Jørgensen, Danske stednavne, 2008.
[33] Se afsnit om andelsbevægelse og mejerierne.
[34] Iflg. Trap 3, bd. 5, udg. 1904 er missionshuset fra 1882. Thomas Christensen anfører i sin Skanderup Sogns Historie, at "missionshuset "PELLA"" blev opført i 1890, hvilket medførte navnet "Pellaby" til kirkebyen. I Moes erindringer, Oplevelser anføres der herom, s. 84f, at der i sognet 4 år efter hans ankomst, dvs. i 1989 blev udtrykt ønske om et missionshus, som Moe dog ønskede, der skulle være penge til først. Frivillige bidrag resulterede i, at der blev bygget så stort, at der kunne rummes "800 Mennesker ... Grundstenen blev lagt d. 16. April 1889, og Huset indviedes d. 18. September samme Aar."
Der kan ikke herske tvivl om, at Moe har ret i sin tidsangivelse. Pella er en østjordansk by, hvortil jødekristne flygtede under krigen med romerne i 66 e. Kr.
I perioden fra o. 1870 blev der i Danmark bygget ca. 900 missionshuse samtidig med, at der blev opført o. 1600 forsamlingshuse. Begge byggerier er monumenter over de folkelige bevægelser i slutningen af 1800 tallet.
[35] Retskrivningsmæssigt modificeret og lettere omformuleret. Der er fjernet detaljerede oplysninger om landbrugsdriften. Trap, Kongeriget Danmark, 3. udgave 5. bind, Anst Herred, 1898-1906.
http://runeberg.org/trap/3-5/0820.html
[36] Diplomatarium Danicum, der indeholder kilder på originalsprog (som regel latin) og dansk 789-1450, kan kaldes online på
https://diplomatarium.dk/
[37] Se foregående henvisninger.
[38] Se nærmere herom under beskrivelsen af svenskekrigene.
[43] 1820-47, 1847-69, 1869-85,1885-1942, og herefter en række matrikelkort 1942-78 i dele, tilsvarende 1978-96, som man skal sammenstykke, hvis der ønskes overblik over hele lokaliteten. I givet fald søges der fra kald til matrikelkort på nettet, og her udfylder man søgefeltet med bynavn eller kode. Man kan også få kort over ejerlav og matrikler for hele Skanderup Sogn. Det gælder for alle kort, at man kan zoome ind ved at trække et klart markeret, rødt rektangel omkring det, man ønsker at studere nærmere.
[46] Set anført af Aug. F. Schmidt, Skanderup Sogn I-II, 1925. Denne udgivelse er på flere punkter fejlbehæftet, oplysningerne, også om Gelballe, må derfor tages med forbehold.
[47] Se 1846 matrikelkort.
[52] Kolding Folkeblad 8. nov. 1904, Hjarup og Vamdrup Sognes Adskillelse.
[53] Varianterne -trup, -drup og -rup. Som Skanderup således en udflytter landsby fra vikingetid og middelalder.
[54] Nævnes i Kong Valdemars (Sejrs) Jordebog, 1231.
[55] I Ribe Oldemor, Ribe Domkapitels fortegnelser over stiftets kirker og tilgodehavender herfra.
[56] En toft, jord til landsbyens bygninger, hvor de ligger sammen, uden for landsbyens marker.
[58] Det i 1876 opførte grundtvigske frimenighedshus, blev i 1887 købt af Indre Mission iflg. oplysninger fra Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup
https://arkiv.dk/vis/2474389. Der er her medlemsfortegnelser m.v. fra tiden o. 1887.
[62] Ribe domkapitels brevbog bestående af 29 pergamentblade, ført fra slutningen af 1200-tallet indtil ca. 1322. Kirkerne i Ribe Stift, hvorunder Hjarup Kirke hører, er indeholdt i en fortegnelse.
[64] Bl. a. beskrevet i De overlevende - Brusk Herred anno 1660, Laura Meyer Hansen.
http://stadsarkiv.kolding.dk/koldings-historie/koldingbogen/31?view=aarstal. Der er en helt enestående beskrivelse af svenskekrigenes konsekvenser i Vonsild Kirkebog 1659-1708. Først og fremmest et resultat af sognepræsten Johannes Rüde (1633-1707), der tiltræder som præst i Vonsild i 1659, og som herefter fører en kirkebog, der fortæller om sognets vilkår i stort og småt. En fortræffelig kilde til denne svenskekrigs konsekvenser i et sogn nær Skanderup og Hjarup. Findes på Kolding Stadsarkiv,
https://www.arkiv.dk/vis/4720722.
[65] Citeret efter P. Eliassen, Kolding fra middelalder til nutid, 1910, s. 127, en rapport om situationen i 1629.
[66] Anst Herreds Tingbog 1679-81 og 1682-83.
[68] Hjulploven efter kalkmaleri i Hald Kirke, v. Randers. Kendes syd for grænsen allerede fra 600-tallet, efterfølger arden, afløses fra o. 1800 af svingploven af jern.
[69] Erstatter 1662/64 matriklen (landgilde- og amtsstuematriklen), der var enevældens første forsøg på registrering af jorden som skattegrundlag. Hartkornet var her udregnet efter fæstebøndernes landgilde tilbage fra 1500-tallet. Det overvejende håndskrevne matrikuleringsmateriale (gotisk håndskrift) består af 3 protokolrækker. Den mest omfangsrige er de såkaldte markbøger og eng- skov og græsningsprotokoller udformet i 1681-83. Dernæst følger modelbøgerne, der blev udformet i perioden 1684-86 og endelig de egentlige matrikelprotokoller fra 1687-89.
[70] Hjulplov. Efter kalkmaleri i Hald Kirke. Fra Danmarks Riges Historie (1896-1907).
[72] Toft er beslægtet med ordet tomt, betyder jordlod, der er udskilt fra den dyrkede fællesjord, hustofte til bygninger.
[73] Begrebet ”Toft” har i en undersøgelse af Sundby på Mors en helt anden betydning end på Øerne, hvor det oftest var en særlig ager ud for hver enkelt gård med bredder proportionalt med gårdens andel af ”bymålet” hyppigt målt i otting (1/8 af et bol). Steen Busck, Et landbosamfund i opbrud I+II.
[74] Thomas Christensen, Skanderup Sogns historie, 1996.
[75] Særligt værdifulde er her markbøgerne, der indeholder de rigeste topografiske oplysninger, dvs. gamle marknavne. For hvert herred findes en Skov-, Eng- og Græsningstaksationsprotokol. Selve hartkornsansættelsen sker i Modelbøgerne eller beregningsprotokollerne, en for hvert herred.
[76] Riberhus Amts Matrikel 1662, findes i Rigsarkivets Matrikelarkiv (1818 B) bliver hurtigt fulgt op af Amtsstuematriklen af 1664, Matrikelarkivet nr. 1819, Koldinghus Amt. Denne ældste af matriklerne giver et godt billede af, hvad man dyrkede, omsat til hartkorn og afgifter. Man kan se, at en del gårde havde særjord ud over jordfællesskabet, tidligere tiders naturalieydelser er omregnet til hartkorn, og man kan af disse udlede specielle produkter for hver egn. Endelig er der i disse ældste matrikler rester af tidligere tiders skatter: gæsteri, ledingsskat, høstskat, sommerskat, kongestød (stuth). Se Gunnar Knudsen, De danske Matrikler …
http://www.dis-danmark.dk/bibliotek/900059.pdf.
[77] http://hkpn.gst.dk/ . Man skal slå op på ”Protokoller”, her finder man både hartkornsprotokoller og sogneprotokoller. Der er delt op i privilegerede og uprivilegerede hartkorn. Adelens hartkorn var privilegeret, dvs. skattefri. Desuden var købstads- og embedsjorder (f. eks. præstegårde) fri for hartkornsbeskatningen, købstæderne dog i stedet pålagt en grundskyld. Nagbøl var den eneste af sognets byer, der havde privilegeret hartkorn, idet præstegården lå her, Denne skattefrihed bortfaldt i 1850.
[78] 1 tønde = 8 skæpper, 1skæppe = 4 fjerdingkar, 1 fk = 3 album, 1 alb. = 4 penning.
[79] Henrik Pedersen, De danske Landbrug … Christian V’s Matrikel 1688, 1975, s. 137-138.
[80] Differencen mellem gårde og i alt udgøres af huse med ingen eller kun lidt jord.
[82] I de foretagne beregninger over procentandele og -fordelinger er tønder, skæpper, fjerdingkar, album og penning omregnet til decimaler. Der er selvfølgelig ikke tale om decimaler, således som det fremgår af note 19. Omregningen til decimaler er helt simpel, antallet af skæpper divideres med 8, fjerdingkar med 32, album med 96. Beregningsmæssigt er den foretagne simplificering kun konstaterbar ud på decimalerne, der derfor her er undladt.
[83] De to lokaliteter er slået sammen i begge matrikuleringer.
[84] Bebyggelsesbilledet uden for købstæderne var landsbyer, der var langt den mest dominerende bebyggelsesform. Enestegårde fandtes især i hedeprægede egne med få gårde i landsbyerne, og som hovedgårde, dvs. adelige godser.
[85] Horsens Museum, se
http://www.horsensmuseum.dk/Kulturmiljoer/HovedtrakVejleAmt/Landsbyer.aspx . Oplysninger fra Henrik Pedersen, De danske landbrug fremstillet på grundlag af forarbejderne til Chr. V's matrikel 1688. Kbh. 1928. Senere forskning har sat spørgsmålstegn ved de af H. Pedersen anførte statistiske bearbejdelser, f. eks. mht. opdeling efter bosættelse (ejerlav), der snarere må opfattes som en stednavnefortegnelse, og mht. at der ofte kan være tale om flere brugere pr. matrikelenhed. Der er i forskellige landsdele benyttet forskellig opmålingsteknik. Endelig er de angivne hartkornsmål snarest arbitrære skattemål og kan næppe bruges til nogen form for sammenligning geografisk eller over tid. Alt i alt skal den refererede statistik tages med de her givne forbehold.
[88] Her citeret efter P. Eliassen, s. 9ff.
[91] P. Eliassen, s. 21ff.
[93] Citeret efter P. Eliassen, s. 24f.
[95] Næsten som senere tiders grænsehandel. Citeret efter P. Eliassen, s. 52f.
[97] Jyske Tegneiser, Rigsarkivet, 1787 12/1 og 1788 10/4.
[99] Mod tidligere stort set kun bønderne skulle alle nu aftjene værnepligt. Det var dog stadig muligt for bedrestillede at ”købe sig fri”. Værnepligten hvilede således forsat tungest på bondestanden, hvilket blev et argument i demokratiseringsprocessen efter 1849 for den almindelige eller - i det mindste - mere udbredte stemmeret.
http://www.h58.dk/Mil/Vaernepligtslov_1849.pdf
[100] Lægdsruller, Sognefortegnelse 1789 – 2012. Skanderup var 4. udskrivningskreds.
Skanderup
|
1789-1793
|
1. jy. dist.
|
Koldinghus a
|
34-35
|
1794-1850
|
1. jy. dist.
|
Ribe a.
|
72-73
|
1851-1861
|
8. u. dist.
|
Ribe a.
|
72-73
|
1862-1913
|
4. u. kreds
|
75
|
1914-
|
4. u. kreds
|
75
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hjarup var også 4. udskrivningskreds.
Hjarup
|
1789-1793
|
1. jy. dist.
|
Koldinghus a.
|
37
|
(1843-1861 med Ødis sogn)
|
1794-1850
|
1. jy. dist.
|
Ribe a.
|
75
|
1851-1861
|
8. u. dist.
|
Ribe a.
|
75
|
1862-1913
|
4. u. kreds
|
78
|
1914-
|
4. u. kreds
|
78
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[101] 2 eller 3 ud af ca. 1350 indbyggere giver 0,15 eller 0,22 %.
[102] Ca. 2000 ud af et samlet indbyggertal på 1,6 mio., hvis vi tager befolkningstallet efter tabet af Slesvig, Holsten og Lauenborg til Prøjsen.
[103] Registrerede soldater finder man i folketællingen 1850. De her registreret faldne er anført i A. D. og Wilh. Cohens bøger fra 1851 og 1865, kontrolleret i folketællinger, kirkebøger og lægdsruller. Med de anførte forbehold kan man regne med, at her har vi et mindstemål af faldne, formentlig det korrekte antal.
[111] Annonceret med alle detaljer i Ribe Stifts-Tidende 14. juni 1900.
[112] Vestjyllands Socialdemokrat 7. juli 1900.
[113] Kolding Sparekasse offentliggør 15. juli 1904 i Kolding Folkeblad et tab på ”kr. 12.406,85 … ved den i 1900 overtagne … nu bortsolgte Avlsgaard …”
[114] Høyer skulle iflg. omtale i samtidens presse have været for ”dansksindet” til at blive tålt i Sønderjylland, hvorfra han så flyttede for i 1903 at købe Wissingsminde efter en tvangsauktion. Han sælger Wissingsminde igen 1915.
[134] Undersøgt og grundigt dokumenteret i Niels Clemmensen, Konflikt og konsensus i kommunen, Præstø og Randers Kommune, som formentlig kan anses for repræsentative for hele Danmark. Disputats, udgivet 2011.
[135] Hans Lund Hansen, Nogle undersøgelser over forhold i Skanderup Sogn, Fra Ribe Amt 1969, s. 177-226
[136] Moe, Oplevelser s. 133.
[138] Oplysningerne om Johannes Dons er sparsomme, men det fremgår af udgivelsen af P. Nissens erindringer i 1975, at han havde manuskriptet og ”velvilligt” gav det til udgivelse.
[139] Moe, Oplevelser s. 118.
[140] Moe, Oplevelser, s. 66.
[141] Moe, Oplevelser, s. 66-67.
[142] Moe, Oplevelser, s. 131-132.
[143] Moe, Oplevelser, s. 72-73. Sognet har muligvis været noget plaget af oldenborrer. I 1906 fremgår det af sognerådets forhandlingsprotokol, at der ingen oldenborrer var dette år.
[145] Man fornemmer her en fundamentalisme, der i sin konsekvens betyder, at religionen er styrende for alt, også politik. Her skal man være opmærksom på, at de vestlige, repræsentative demokratier netop præciserer adskillelsen mellem religion og politik.
[146] Kolding Folkeblad, tirsdag og onsdag 18. og 19. juli, begge dage fremtrædende indslag på avisens forside.
[148] Ribe Stifts-Tidende 8. januar 1909.
[149] Iflg. kilder i den fælles familie.
[150]Ansættelse af P. Juhl som 3. lærer v. Dollerup Skole i 1928.
[151] Ansættelse af T. Madsen som 1. lærer ved Gjelballe Skole i 1918.
[152] Alt det her og i det flg. afsnit anførte fremgår af sognerådets forhandlingsprotokoller. Problemet med Johan Nielsens gård, Grønvanggaard, fremgår af matrikelkort for Skanderup.
[153] 1929 priser betyder, at tallene er faste, dvs. renset for inflation. Nationalregnskabsbegreberne (faktor, produktion og indkomst, netto og brutto) bruges og defineres af Danmarks Statistik. BFI er et samfunds samlede produktion, hvor væksten i denne periode overgås af landbrugets vækstrate. Diagrammet er I logaritmisk skala, hvor man bedst kan sammenligne vækstrater.
[154] Kristian Hvidt, Flugten til Amerika, 1971, disputats om dansk udvandring til Amerika i perioden 1868-1914. Og Christian Winthers digt fra 1835, der senere blev til billedbogen med A. Schmidts illustrationer. Iflg. Hvidt var der tale om en udvandring fra Danmark 1850-1914 på o. 300.000 mennesker.
[156] Kolding Folkeblad 5. februar 1896. Der indkaldes denne dato som ”Erindringsliste” og med angivelse af klokkeslæt samme dag, ”kl. 4”.
[157] Iflg. Danske Mejerier, bd. 4, s. 224.
[159] Foto fra Danske Mejerier, bd. 4.
[160][160] Generalforsamling 5. februar 1896, Kolding Folkeblad 5. februar 1896.
[161] Iflg. Danske Mejerier, bd. 4, s. 207.
[162] Høyer skulle iflg. omtale i samtidens presse have været for ”dansksindet” til at blive tålt i Sønderjylland, hvorfra han så flyttede for i 1903 at købe Wissingsminde efter en tvangsauktion. Han sælger Wissingsminde igen 1915. Høyer havde forskellige tillidsposter, bl.a. var han en overgang formand for Kolding Herreds Landboforening. Han solgte marts 1908 den grund, som den nye Skanderup Skole blev bygget på i 1909.
[164] Iflg. Danske Mejerier bd. 4, s. 182f.
[165] Jyllands-Posten 22. december 1893 og Kolding Folkeblad 19. december 1887, Holstebro Avis 7. marts 1914.
[166] Arkitekt Lind, Skive.
[168] Foto fra Danske Mejerier, bd. 4.
[169] Den noget uhygiejniske produktion af smør blev forbedret ved de såkaldte herregårdsmejerier, der efter holstensk og hollandsk mønster kunne håndtere større mælkemængder på en mere ensartet måde end på de enkelte bøndergårde.
[170] Fra En Vinter paa Elisalund, Hjarup, Af Propt. Vilh. Bruhns Erindringer.
[171] Har formentlig har været ladegården til et gods på Sjælland, hvor V. Bruhn havde været landvæsenselev efter studentereksamen
[173] Om rytterskoler, se s. 9-63 i Vejle Amts Aarbog, 1972.
[174] Under meddelelser om afhændelse af fast ejendom i Kolding Social-Demokrat 13. juni 1910 hedder det, at den gamle Pogeskole ”2710 Kvadratalen” er solgt for 1200 kr.
[176] Navnet stammer oprindeligt fra landgildeafgifter, som blev ansat i en enkelt kornsort, rug eller byg, såkaldt hårdt eller ”hart” korn. Landgilde var fæstebondens faste årlige afgift i naturalier og penge til herremanden, som ejede fæsterens gård.
[177] Indholdet af 1814-anordningerne: Første capitel. Om skoledistricter, faste skoler og omgangs-skolehold.
Andet capitel. Om ungdommens antagelse og fordeling i skolerne og om tiden til underviisningen
Tredje capitel. Om udeblivelse fra skolen og om skolebørnenes kirkegang
Fierde capitel. Om underviisningens og om skolebørnenes offentlige overhørelse samt udgang af skole
Femte capitel. Om skoledisciplinen
Sjette capitel. Om tilsynet med skolevæsenet
Syvende capitel. Om skolelærernes beskikkelse
Ottende capitel. Om skolernes bygning og vedligeholdelse samt om skolelærernes lønning
[178] N. Chr. Lings, utrykte erindringer fra tiden i Lunderskov 1920-64.
[180] Sogneforstanderskabets forhandlingsprotokol.
[181] I folketællingsmaterialet for 1901 eksisterer “pogeskolen” stadig.
[182] Herning Folkeblad 15. marts 1910.
[183] F. eks. Kolding Social-Demokrat 8. juli 1910.
[185] Oplysninger om Skanderup Efter- og Ungdomsskole findes i en veldokumenteret beretning på Lunderskov og Omegns Lokalhistoriske Arkiv, v. Arne Kristiansen.
[187] Niels Simonsens fine digtsamling fra 2014 ”Bøgerne månen og hendes firehjulstrækker, s. 35-36.
[188] Det er formentlig forkert, skal nok være 1888.
[189] Se
https://arkiv.dk/vis/2212763. Stadsarkivets kilde er sekundær: Richard Andersen: Lunderskov Kommunes Historie, Koldingbogen 2006 s. 191 ff. Og oplysningernes dateringer o. Gelballe skoler er tvivlsomme.
[191] Gelballe Gamle Skole findes som fotografi på Lokalarkivet Lunderskov. Den nye skole fra 1888 ses her også fremstillet i en samtidig tegning af en ven til skolens lærer 1876-1906, Peter Nissen. Vennen hed N. Nielsen, Vad.
Sammenholder man tegning og et nyere foto af skolen, kan man se, at skolen er blevet udvidet med yderligere længer. Det skete i 1924.
[192] Erindringer, førstelærer ved Gjelballe Skole, Peter Nissen. De er udgivet i Vejle Amts Årbog 1975-77, men er formentlig nedskrevet i pensionsperioden 1906-1923, hvor Peter Nissen døde knap 80 år gammel. Opbevaret af svigersønnen, Johannes Dons, lærer i bl. A. Tvis og Ejsing, som har stillet manuskriptet til rådighed til udgivelse.
[195] Et enkelt år skulle der i denne lille rytterskole, sognets største skole, have været indskrevet 106 elever : 44 fra Skanderup, 20 fra Lunderskov, 22 fra Hjarup, 9 fra Gjelballe, 7 fra Nagbøl og 4 fra Drabæks og Rolles Møller.
[197] Der er ikke i samtidens aviser og referater fra sognerådsforhandlinger fundet omtale eller henvisning til en pogeskole i Hjarup. Men man kan selvfølgelig ikke afvise eksistensen af sådan en skole med et argumentum e silentio
[198] Sognerådets forhandlingsprotokoller, Skanderup og Hjarup.
[200] Sønnen Jens Simonsen, utrykt om faderen.
[201] I sønnen, Jens Simonsens utrykte beretning om far og farfar, Jens Simonsen, Skanderup Nørregaard og Simon Simonsen, Wissingsminde hedder det om Simon Simonsens lokalpolitiske engagement som sognerådsformand en enkelt periode 19058-62, at det politiske arbejde ikke ”var noget for ham”. Men at det, der i denne politiske periode betød noget for ham var, ”at de fik bygget Skanderup Forbundsskole i de år.”
[203] Budstikken har i Den Danske Ordbog betydningen ”en kort stav af træ eller jern … udbredelse af en meddelelse.” I praksis har navnet dækket over 1. et illegalt blad (som her, under besættelseb), 2. en ugeavis, et tidsskrift, 3. en kurervirksomhed.
[204] Hjarup Sogns Landsbyforening blev stiftet 24. april 1985 som konsekvens af lukningen af Hjarup Mejeri i 1978. Efter lukningen af mejeriet var bygningerne i nogle år ramme om forskellige private erhverv, indtil de blev overtaget af Vamdrup Kommune på en tvangsauktion. Bygningerne var meget forfaldne, og kommunen foreslog at rive de karakteristiske bygninger ned. Dette var Hjarups beboere meget imod, og for at forene og koordinere kræfterne mod nedrivningen dannedes landsbyforeningen. Cit.
http://www.hjarup.dk/index.php?id=hjarup-sogns-landsbyforening.
[205] Når der ses bort fra stridigheder mellem konger og rivaliserende tronaspiranter i den tidlige middelalder.